No menu items!
More

  Ziekte en een nulurencontract in 2023: wat moet ik weten?

  Het is normaal dat mensen af en toe ziek worden. Voor een werkgever is het echter een groot verschil of een werknemer voor een lange periode ziek is of dat het alleen maar een griepje is. Dit geldt ook voor de werknemers met een nulurencontract. Er zijn verschillende rechten en verplichtingen voor werkgevers met betrekking tot ziekteverzuim. Om je een onderzoek te besparen, heeft Onduro het voor je uitgezocht. In dit artikel lees je alles over ziekteverzuim bij een nulurencontract en de Ziektewet voor werknemers die op oproepbasis werken.

  Ziekteverzuim tijdens de oproepperiode

  Een groot voordeel van flexwerkers, zoals werknemers met een nulurencontract, is dat je ze alleen betaalt wanneer je ze waarschijnlijk nodig hebt, dus wanneer je ze oproept. Natuurlijk zijn hier regels aan verbonden. Als een werknemer met een nulurencontract ziek wordt tijdens de oproepperiode, ben je verplicht om de werknemer 70% van de ingeroosterde uren van die dag door te betalen. Soms kan het hoger zijn dan 70%, afhankelijk van de CAO. Het percentage kan ook afwijken
  als de werknemer en werkgever een overeenkomst hebben, maar het minimum blijft 70%. Als het bedrag lager is dan het minimumloon, geldt het minimumloon.
  Een werknemer heeft dus recht op loondoorbetaling voor de ingeplande uren. Dit betekent bijvoorbeeld dat als het rooster voor maart al is gepubliceerd en de werknemer ziek wordt in die maand, de werknemer recht heeft op doorbetaling van de ingeplande uren voor maand maart. Als bijvoorbeeld het rooster voor maand april nog niet is gepubliceerd, hoef je voor die maand geen loon te betalen.

  Ziekteverzuim buiten de oproepperiode

  Als een werknemer ziek wordt buiten de oproepperiode, heeft de werknemer geen recht op loondoorbetaling. Bovendien heeft de werknemer geen recht op een ziektewetuitkering zolang het contract van kracht is. Er is echter een uitzondering: als een werknemer gedurende 13 weken achter elkaar een bepaald aantal uren werkt en daarna ziek wordt, ben je verplicht om de uren aan de werknemer door te betalen. Dit komt doordat wanneer iemand 3 maanden lang een bepaald aantal uren werkt, het gezien wordt als “standaard” uren.

  Nulurencontract 2023 en Ziektewet

  Als een werknemer na het aflopen van de arbeidsovereenkomst langdurig ziek blijft en in de Ziektewet belandt, kan de werknemer zich aanmelden bij het UWV (uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Het UWV kijkt vervolgens of de werknemer recht heeft op een ziektewetuitkering.

  Over Onduro

  ONDURO is een flexibele en in modules opgebouwd personeelsplanning pakket. Je bepaald zelf welke modules je kiest en hoe jij het pakket optimaal voor de planning inzet.

  Bezoek de website van Onduro
  Bezoek Onduro op LinkedIn

  Latest articles

  Related articles

  Geef een reactie

  %d bloggers liken dit: