No menu items!
More

  Zo draag je als ondernemer bij aan de circulaire economie

  Thema’s als klimaatverandering, het dreigende tekort aan grondstoffen en milieuverontreiniging staan hoog op de agenda van Nederland en de Europese Unie. De overheid is druk bezig met maatregelen om ons land te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hiervoor zijn zowel nationale en internationale doelen afgesproken. Steeds vaker kiezen ondernemers voor circulariteit in hun bedrijfsvoering, om bij te kunnen dragen aan de gestelde klimaatdoelen. In deze bijdrage geeft Bouwmeesters Training en Advies ons tips over verduurzaming en vertelt het bedrijf ons meer over de Milieu Kosten Indicator (MKI).

  Het klimaatakkoord van Parijs

  In 2016 heeft de Europese Unie zich aangesloten bij het Klimaatakkoord van Parijs. De doelstelling is om de opwarming van de planeet te beperken tot onder de 2 graden Celsius. De lidstaten van de Europese Unie hebben onderling afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 55% procent minder moet uitstoten. Het doel is om in 2050 klimaatneutraal te zijn, wat betekent dat er netto geen broeikasgassen meer worden uitgestoten. Om de klimaatdoelen te halen, is betrokkenheid van ondernemers erg belangrijk. Maar wat kun je als ondernemer doen voor duurzaamheid?

  Wat bedrijven kunnen doen

  Verduurzamen klinkt voor veel ondernemers als een grote stap. Toch hoeft dit helemaal geen grote stap te zijn. Net als bij veel dingen is het de kunst om klein te beginnen. Bedrijven die hun CO2-uitstoot willen verminderen, kunnen ervoor kiezen om zelf groene stroom op te wekken. Om te beoordelen of een bedrijf vrij is van CO2, wordt gekeken naar de hele keten. Inkoop, zakelijk reizen, distributie en huisvesting zijn dus ook van belang.

  • Op de eerste plaats is het goed om je eigen energiegebruik in kaart te brengen. Met energieverbruik moet je denken aan verbruik van elektra, brandstof, en gas, ook tijdens zakelijke reizen. De Milieu Kosten Indicator kan hierbij helpen, maar hierover later meer.
  • Vervolgens kun je gaan beginnen met het actief verminderen van je verbruik. Vervang je gloeilampen door spaarlampen of LED lampen, vervang apparaten door duurzame varianten en zet stekkerblokken aan het einde van de dag uit.
  • Wees je bewust van wat je aan verpakkingen koopt en scheid je afval zorgvuldig.
  • Maak je veel zakelijke kilometers? Kijk dan of je elektrisch kunt rijden of een gedeelte van je meetings online kunt organiseren. Woon je vlak bij je werkplek? Pak dan eens vaker de fiets.
  • Heb je de smaak te pakken? Dan kun je overwegen om zelf duurzame energie op te gaan wekken in de vorm van zonne-energie en windenergie. De overheid biedt verschillende subsidies aan om je hierbij te helpen.

  Over de Milieu Kosten Indicator

  Ben je projectleider, inkoper, adviseur of EMVI-schrijver, dan is de MKI-indicator mogelijk interessant voor jouw bedrijf. De Milieu Kosten Indicator of milieukostenindicator is een single-score indicator die alle milieueffecten van een product samenvoegt in een overzichtelijke score. De MKI vat eigenlijk de impact van een project op het milieu samen in 1 getal.

  De laatste jaren worden MKI’s steeds vaker toegepast bij openbare aanbestedingen, voornamelijk in de Nederlandse bouwsector. Bij deze aanbestedingen geldt de MKI-score als een belangrijk criterium voor het bepalen van de winnende offerte. Hoe lager de MKI-score, hoe lager de impact van het project op het milieu en hoe hoger de kans om de aanbesteding te winnen.

  De Milieu Kosten Indicator en de circulaire economie

  De MKI-indicator kan ook worden gebruikt om te kijken hoe je je product of dienst duurzamer kunt maken. Door te kijken hoe je materiaal en energie verbruikt, kun je bepalen hoe je je uitstoot kunt verminderen. Als laatste kun je de Milieu Kosten Indicator gebruiken de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) te meten; de totale impact van je kantoorgebouw.

  Leer de Milieu Kosten Indicator te gebruiken bij Bouwmeesters Training en Advies

  Ben jij projectleider, inkoper, EMVI-schrijver of adviseur of word je vanuit een andere rol regelmatig geconfronteerd met vraagstukken hoe duurzaamheid of circulariteit gemonitord kunnen worden?

  In de training van Bouwmeesters leer jij hoe je een MKI-berekening maakt en hoe je dit toepast in je dagelijkse werkzaamheden. Ook maak je kennis met de veelgebruikte tool DuboCalc om de MKI te berekenen.

  Over Bouwmeesters Training en Advies

  Bouwmeesters Training en Advies zet zich in voor een betere samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw- en infrasector. Wij geloven in een toekomst waarin partijen samenwerken op basis van vertrouwen, openheid en gelijkwaardigheid. Dit vraagt om een cultuur waarin betrokkenen ‘eerst begrijpen en dan pas begrepen worden’, ze respect hebben voor de motivatie en belangen van de ander en van elkaar willen leren. Wij worden door de sector gezien als onafhankelijke, deskundige en betrouwbare partner die partijen bij elkaar brengt en samen met hen bouwt aan vertrouwen.

  Bezoek de website van Bouwmeesters

  Bezoek Bouwmeesters op LinkedIn

  Latest articles

  Related articles

  Geef een reactie

  %d bloggers liken dit: