No menu items!
More

  Het fundament van jouw onderneming: tips voor het schrijven van een ondernemingsplan

  Door Jim van Turnhout – Als (startende) ondernemer wil je natuurlijk dat jouw bedrijf een succes wordt. Maar waar begin je? Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf op lange termijn succesvol is? Een goed ondernemingsplan is hierbij essentieel. In deze blog leg ik je uit waarom een goed ondernemingsplan zo belangrijk is en hoe het kan helpen bij het oplossen van de problemen waar veel ondernemers tegenaan lopen.

  Als startende ondernemer kom je voor veel uitdagingen te staan. Een van de grootste pijnpunten is vaak de financiering van jouw bedrijf. Hoe kom je aan het benodigde startkapitaal? Banken en andere financiers willen vaak eerst een goed doordacht ondernemingsplan zien voordat ze bereid zijn om te investeren.

  Een ander probleem waar veel ondernemers tegenaan lopen, is het ontbreken van een duidelijke strategie. Hoe ga je jouw bedrijf op de kaart zetten en hoe ga je groeien? Een goed ondernemingsplan kan hierbij helpen door het opstellen van concrete doelen en het uitwerken van een heldere strategie.

  Daarnaast kan het opzetten van een bedrijf soms eenzaam zijn. Hoe vind je de juiste mensen om mee samen te werken? Een goed ondernemingsplan kan hierbij helpen door het in kaart brengen van jouw organisatie en het benoemen van de benodigde functies en vaardigheden.

  Het belang van een goed ondernemingsplan

  Een goed ondernemingsplan is dus essentieel voor het oplossen en voorkomen van problemen waar veel startende ondernemers mee te maken hebben. Maar waarom is dit plan zo belangrijk? Een goed ondernemingsplan biedt een duidelijk overzicht van de strategie, doelstellingen en de benodigde middelen van jouw bedrijf. 

  Een goed ondernemingsplan kan ook helpen bij het verkrijgen van een financiering. Potentiële financiers willen immers graag weten waar ze in investeren en of jouw bedrijf haalbaar is. Met een goed onderbouwd ondernemingsplan maak je een goede indruk en vergroot je de kans op financiering.

  Bovendien biedt een goed ondernemingsplan structuur en focus voor jouw bedrijf. Het dwingt je om na te denken over zaken waar je anders misschien niet zo snel over nagedacht zou hebben. Het kan je helpen om te anticiperen op mogelijke problemen en geeft richting aan jouw bedrijfsvoering.

  Tips voor het schrijven van een ondernemingsplan

  Het schrijven van een goed ondernemingsplan vergt tijd en moeite, maar het loont zeker de moeite. Hieronder volgen een aantal tips voor het schrijven van een goed ondernemingsplan.

  • Wees concreet en specifiek: zorg dat je plan zo concreet mogelijk is. Laat niets aan de verbeelding over en specificeer bijvoorbeeld je doelen, markt, klantsegmenten en verdienmodellen.
  • Vergeet de financiële onderbouwing niet: het financiële gedeelte van het ondernemingsplan is minstens zo belangrijk als de rest van het plan. Investeer daarom voldoende tijd en energie in de financiële onderbouwing en zorg dat deze realistisch is.
  • Verplaats je in de lezer: een ondernemingsplan schrijf je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die erin geïnteresseerd zijn, zoals investeerders of andere belanghebbenden. Verplaats je daarom in de lezer en probeer te begrijpen wat deze zoekt in een ondernemingsplan.
  • Maak het persoonlijk: een ondernemingsplan is niet alleen een zakelijk document, maar ook een persoonlijk verhaal. Laat daarom zien wie jij bent en waarom jij de juiste persoon bent om deze onderneming te starten.
  • Durf kritisch te zijn: een ondernemingsplan schrijf je niet om jezelf te overtuigen, maar om anderen te overtuigen van de potentie van je onderneming. Wees daarom kritisch en durf te benoemen waar mogelijke uitdagingen en risico’s liggen. Door hierop voorbereid te zijn, maak je een sterker plan.

  En dan?

  Nadat je een stevig fundament hebt gelegd met een goed ondernemingsplan, is het tijd om de volgende stappen te zetten. Een belangrijke stap hierin is het uitvoeren van je plan. Het is dan ook van belang dat je je ondernemingsplan niet alleen als een statisch document beschouwt, maar als een dynamisch plan dat je blijft aanpassen aan de ontwikkelingen in de markt en de groei van je bedrijf. 

  Een ander belangrijk aspect van een goed ondernemingsplan is het inzichtelijk maken van je financiën. Door een gedetailleerd financieel plan op te stellen, krijg je inzicht in je inkomsten, uitgaven en winstverwachtingen. Hierdoor kun je tijdig bijsturen als het financieel minder gaat en kun je op tijd investeren in groei.

  Tot slot is het belangrijk om te weten dat het schrijven van een ondernemingsplan niet iets eenmaligs is. Het is een proces dat je blijft herhalen en verfijnen. Door regelmatig je ondernemingsplan te evalueren en aan te passen, blijf je scherp en kun je de groei van je bedrijf blijven stimuleren.

  Als je als ondernemer de pijnpunten van je doelgroep begrijpt en hierop inspeelt door middel van een goed doordacht ondernemingsplan, kun je een solide basis leggen voor een succesvolle onderneming. Het schrijven van een ondernemingsplan is dan ook geen kostenpost, maar een investering in de toekomst van je bedrijf. Door de tijd en energie te investeren in het schrijven van een goed plan, zorg je ervoor dat je bedrijf een stevige basis heeft en klaar is voor de toekomst.

  Over Jim van Turnhout

  Jim is een business plan expert en helpt ZZP’ers en MKB’ers. Dit doet hij aan de hand van een kristalhelder ondernemersplan. Jim ondersteunt bij alle stappen en gebruikt zijn ondernemerskennis voor het bouwen van een onweerstaanbaar bedrijf.

  Bezoek de website van Jim

  Bezoek Jim op LinkedIn

  Latest articles

  Related articles

  Geef een reactie

  %d bloggers liken dit: