No menu items!
More

  Meerderheid Nederlandse ondernemers ziet ondernemersklimaat verslechteren

  Nederland – Meer dan 60 procent van de ondernemers in Nederland vindt dat het ondernemersklimaat de afgelopen vijf jaar is verminderd. Bijna 30 procent van de ondernemers vindt Nederland niet aantrekkelijk om te ondernemen. Dit blijkt uit de Nationale Peiling Ondernemersklimaat 2023 van VNO-NCW en MKB-Nederland.

  Geen toekomst voor bedrijven in Nederland

  Van de bijna 2100 ondernemers die meededen aan het onderzoek, ziet 13 procent geen toekomst voor zijn of haar bedrijf in Nederland. 13 procent overweegt met een (gedeelte van) het bedrijf te vertrekken uit Nederland, 10 procent overweegt serieus om dit jaar te stoppen. Horeca en groothandels zijn het minst positief over de aantrekkelijkheid van het ondernemen in Nederland. 20 procent geeft aan dit jaar niet meer in Nederland te investeren, 60 procent geeft aan dit wel te blijven doen.

  Ondernemers missen aandacht voor hun belangen

  95 procent van de ondernemers geeft aan dat besluiten van de politiek een grote invloed hebben op bedrijfskeuzes. Dit is bij grotere bedrijven nog sterker het geval dan bij kleine bedrijven. 65 procent vindt dat de politiek weinig begrip heeft voor de belangen van ondernemers.

  Zorgen over belastingen, regeldruk en personeel

  Ondernemers maken zich vooral zorgen over tekorten op de arbeidsmarkt (53 procent), regeldruk en vergunningen (50 procent), energiekosten (39 procent) en belastingen en premies (38 procent). Kleinere bedrijven maken zich meer zorgen om belastingen (50 procent), terwijl grotere bedrijven zich meer zorgen maken over de arbeidsmarkt (67 procent).

  Latest articles

  Related articles

  Geef een reactie

  %d bloggers liken dit: